Op 11 november 2018 begonnen we aan die grote reis. Met een oneway ticket naar Bali, een backpack vol met van alles en een zak met geld zegde we onze vrienden en familie gedag. Op naar het grootste avontuur van ons leven en dat zonder einddatum. En wat een avontuur is dat geworden zeg! Zonder dat ik heel veel verder in ga op wat we allemaal hebben gedaan en meegemaakt, toch een kleine opsomming van de bijzonderste dingen in willekeurige volgorde:

 • Veel verschillende soorten apen in de jungle zien
 • Mooiste watervallen zien, van klein tot enorm groot
 • Een aardbeving meemaken
 • De grootste hagedis van de wereld in real life zien (op 5 meter afstand!)
 • Zwemmen met Manta roggen, Zeeolifanten en Walvishaaien
 • De lekkerste smaken beleven, wat een heerlijke gerechten hebben we gegeten
 • Heel veel kilometers gemaakt op de scooter, lekke banden, overhitte motors, weg kwijt, stiekem de Chinese grens over
 • Een heftig ongeluk op zo’n zelfde scooter en in een lokaal (Thais) ziekenhuis liggen
 • 5 dagen m’n verjaardag gevierd (met vrienden die uit Nederland over kwamen) in Bangkok én op 2 Thaise eilanden
 • Skydiven in Australië (ik heb hoogtevrees)
 • De mooiste hikes en wandelingen in een diversiteit aan mooie natuur gemaakt
 • Vulkanen beklommen, blauw lava zien, in een tentje op de Vulkaan slapen tegenover een actieve vulkaan (die om de zoveel tijd uitbarst)
 • Een eigen bus kopen om in te slapen (en 3 maanden op de leukste en bijzonderste plekken gekampeerd)

Andere culturen en gewoontes

Naast deze bijzondere dingen (waar ik nog veel meer over kan vertellen) heb ik een aantal dingen geleerd van het 9 maanden reizen. Je hebt namelijk niet veel nodig in je leven. Alles paste in 1 backpack en een kleine rugzak.

Wees blij met de dingen die je wel hebt. Voor mij één van de bijzonderste foto’s is niet van een bepaald natuurgebied of van een dier. Ook niet van mezelf of iets spectaculairs wat ik heb gedaan. Het is de foto hieronder. Dit is in een klein dorpje in de gebergten van Vietnam. Deze kinderen waren lekker aan het spelen met een tak en een kapotte slinger. En wat waren ze blij, giechelend en ravottend kwam ze ons voorbij. Ze hadden niets meer nodig dan datgene wat ze al hebben om blij te kunnen spelen. Wat ben ik dankbaar dat ik dit heb mogen zien. In mijn dagelijkse dankbaarheidsoefening komt dit regelmatig voorbij.

Deze foto is geschoten in Sa Pa, Vietnam

Het zit hem niet in de hebbe- dingen of spullen, maar de herinneringen aan gebeurtenissen, die je blij maken. Als ik terugdenk aan bepaalde gebeurtenissen van de reis, dan komt dat gevoel van toen zo weer terug. Zelfs de smaak van een gerecht of het geluid van een aap in een boom. Dit brengt meteen weer een lach op m’n gezicht. Het kortstondige geluk als ik vroeger een nieuw T-shirt kocht (en dat deed ik heel veel) kan niet op tegen die herinneringen aan de tijd dat ik me blij en vrij voelde op deze reis. Ik heb voor mezelf besloten om veel meer van dit te doen.

We zijn onderdeel van een groter geheel. Als je veel van de wereld hebt gezien dan besef je pas echt hoe groot de wereld eigenlijk is en wat een diversiteit aan mensen, culturen en natuur er op deze mooie planeet kent. Dit heeft me nog meer doen beseffen dat ik wat terug wil doen voor deze planeet en haar mensen. M’n passie is mensen helpen om doelen te stellen en helpen deze te bereiken. Mijn missie is om de wereld een stukje beter te maken door m’n passie uit te voeren. Een gelukkig en positief mens, maakt de wereld beter. Het mag en het kan!

De natuur geeft echt rust. We hebben veel soorten natuur en landschappen gezien. De een nog mooier dan de ander. Dit aanschouwen, er middenin staan en echt onderdeel te zijn van die natuur, bracht (en brengt nog steeds) zoveel rust met zich mee. Ik laad letterlijk op als ik in de natuur ben. Ik doe dit thuis nog steeds minimaal 1x in de week. Echt even onderdeel zijn van een stuk natuur. Met alleen mezelf, het geluid van de vogels en de diverse kleuren van het landschap.

Leef in het moment. Een mens kan maar 1 a 2 dingen tegelijk. Laat je niet afleiden door je telefoon, de TV of iets anders.  Zet je focus aan op datgene wat je doet, wees met volle bewustzijn aanwezig. Het is heerlijk om vrij te zijn van allerlei invloeden van buitenaf. Niet denken aan wat je morgen nog allemaal moet doen of aan wat je gisteren allemaal hebt gedaan. Schrijf de dingen die in je hoofd zitten op als je ze niet wilt vergeten. Zo zijn ze uit je hoofd en heb je ruimte om optimaal te genieten van het NU. Dit heb ik tijdens de reis nog meer gedaan dan ik altijd al deed. Genieten van het NU en niet kijken naar gisteren en morgen.