Door jezelf te ontdoen van al het moeten, ont-moet je jezelf

Even met jezelf zijn, niets of niemand om je heen. Even goed luisteren naar de gedachten in je hoofd en naar de gevoelens in je buik. Er zijn maar weinig mensen die echt eens even tijd voor hunzelf maken en dan ook echt naar binnen keren. Doorrennen met de dagelijkse uitdagingen van het leven of juist wegrennen voor diezelfde uitdagingen. De een heeft het niet door dat er van binnen van alles aan het ophopen is en de ander loopt er juist voor weg of weet simpelweg niet wat hij of zij ermee aan moet.

Sta af en toe gewoon eens stil, letterlijk, of ga erbij zitten. Maak tijd in je (drukke) agenda en plan “me-time” in. Luister naar je gedachtes en voel je gevoelens. Schrijf ze op als je wilt, maar dat hoeft niet. Je moet gewoon even helemaal niets. Je kan ze altijd later nog even de revue laten passeren als je denkt dat je er iets mee mag gaan doen. Succes en veel plezier met de ont-moeting. Het kan in het begin wat onwennig zijn, na een tijdje voelt het heerlijk. Gewoon even met jezelf zijn, even helemaal niks.

Door jezelf te ontdoen van al het moeten, ont-moet je jezelf. (Wat kan dubbelzinnigheid toch vaak mooi zijn hè 🙃).

e nummer 1 op het lijstje waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben is dat ze niet hunzelf zijn geweest. Altijd maar hebben gedaan wat anderen van hen verwachten (of wat zij denken dat anderen van hen verwachten). Dat zou toch zonde zijn als jij zo denkt, straks als je in het bejaardentehuis zit en niet heel veel meer kan.

Ga opzoek naar wat jou gelukkig maakt. Maar houd het daar niet bij. Ga het ook echt doen. Het is daar nooit te laat voor en het kan altijd nu! Blijf niet op de achterbank van jouw leven zitten, maar kruip naar de bestuurdersstoel en pak het stuur in handen.

Je leeft niet voor een ander. Jij mag voor jezelf kiezen en zijn wie je bent.
En die verwachtingen van een ander… laat hun zien dat je voor jouw geluk kiest. Maak het bespreekbaar en leg het ze uit (hoewel je dit niet verschuldigd bent) Snappen ze het niet, dat is dan pech voor hen.
Pak de regie van jouw leven en leef je mooiste leven.

It’s never to late to be what you might have been.

– George Eliot

You should sit in meditation for 20 minutes a day, unless you're too busy.Then you should sit for an hour.

– Old Zen saying

Als we aan gezondheid denken, hebben we het al snel over gezonde keuzes in voeding en voldoende bewegen in de vorm van sporten of een andere activiteit. Wat minstens net zo belangrijk is voor een goede gezondheid is ontspanning.

Een drukke dag, alles moet worden gedaan. We hebben gewerkt, gekookt, kinderen vermaakt, nog even boodschappen doen. Rennen, vliegen, nauwelijks tijd voor het maken van een gezonde maaltijd, misschien nog even voor de buis hangen en dan is het alweer tijd om richting bed te gaan. Wat we vaak vergeten is even een momentje stil te staan. Een momentje voor jezelf waarin je niets moet, je gedachten even wat minder aandacht te geven en gewoon puur niks en ontspannen.

De stress die je dagelijks opbouwt door al het werk en andere activiteiten, gaat niet vanzelf uit je lichaam. Je hebt daar onder andere voldoende (goede) slaap voor nodig. Slaap echter lost niet al die stress op. Het is belangrijk om dagelijks je ontspanning en ontstress momentjes te hebben. 

Ik gebruik hier een vorm van meditatie voor. Niet alle meditatie gaat echter over het ontstressen. Het is een vaardigheid en een ervaring om meer bewust te worden. Het kan worden ingezet om naar je diepere emoties te gaan en bepaalde gevoelens op te roepen. Maar dus ook om te ontstressen. Je hoeft niet per se in een lotushouding op een kussentje te gaan zitten. Naar buiten staren, bewust buik-ademhalen of een boswandeling kan ook prima als meditatie worden gebruikt.

Het even bewust bezig zijn met nergens mee bezig te hoeven zijn, geeft je dat moment van rust. Als je het druk hebt op je werk, pak dan even 5 minuten om naar buiten te staren en even nergens bewust aan te denken. Als er gedachtes komen, geef ze even de aandacht en laat ze daarna weer gaan. Zonder oordeel mogen ze er zijn.

In de avond even rustig op de bank of in een stoel rechtop gaan zitten en bewust ademhalen vanuit je buik. Voelen hoe de zuurstof naar binnenstroomt. Een kwartiertje is al voldoende. Wil je beginnen met mediteren, kijk dan eens naar de documentaire “Headspace: Guide to meditation”. Naast dat Andy heel goed uitlegt wat meditatie precies inhoudt, geeft hij aan het einde van iedere aflevering een begeleide meditatie waar je direct mee kan oefenen. Echt een aanrader voor beginners. Wanneer beginnen? Als je het idee hebt dat je er geen tijd voor hebt omdat je te druk bent, dan zou ik meteen beginnen ;).

Ik heb er geen tijd voor is de meest gemaakte excuses die wereldwijd wordt gebruikt. Het is toch echt een cliché, maar iedereen heeft dezelfde 24 uur in een dag. Het gaat erom dat je iets geen prioriteit geeft in plaats van tijd (of welke excuses je dan ook gebruikt).

Er kunnen verschillende achterliggende redenen zijn waarom jij denkt dat je er geen tijd voor hebt of beter gezegd dus, geen tijd voor maakt. Zo geldt het overigens voor alle excuses om iets niet te doen. Er is iets wat jou tegenhoudt.

Als jij diep van binnen iets echt wilt dan is alles mogelijk. Het enige wat je hoeft te doen is het wél prioriteit te geven en gewoon beginnen.

Zet de eerste stap, maak een plan en houd je ook aan die planning. Het zal de eerste dagen prima gaan, na een week of twee dreig je weer terug te vallen in je oude patroon en excuses, maar houdt vol! Het duurt 21 dagen om een gewoonte te doorbreken, maar je hebt echter nog 42 dagen nodig om er een nieuwe gewoonte van te maken. Als je iets een vaste routineuze gewoonte wilt maken, ben je dus 63 dagen bezig!

Welke excuses maak jij? Doorbreek hem vandaag nog en begin aan het maken van nieuwe gewoontes en vergeet die excuses.

Ninety-nine percent of the failures come from people who have the habit of making excuses.

– George Washington

It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver.

– Mahatma Gandhi

Wat is er nou echt belangrijk in het leven? Deze vraag heb ik me vaak genoeg gesteld in het verleden, nu hoef ik daar niet lang meer over na te denken. Gelukkig zijn met wie ik ben en de mensen om me heen. Dit uit zich in betekenisvol kunnen zijn voor mensen op verschillende manieren. Maar wat ik minstens net zo belangrijk vind, is gezond zijn. Zowel op lichamelijk vlak als op het mentale vlak. Want zoals Gandhi al zei, daar zit de echte rijkdom en niet in bezittingen.

Het laatste jaar is er veel te doen rondom gezondheid. Wat mij betreft zouden we daar met z’n allen veel meer tijd aan mogen besteden. Voldoende (intensieve) inspanning zowel mentaal als fysiek, voldoende ontspanning inclusief slaap en de juiste voeding. De drie pijlers voor een gezond en gelukkig leven zijn communicerende vaten en alle drie even belangrijk. Als je deze pijlers voor jezelf goed invult dan zal je merken dat je weerbaarder bent voor de meeste uitdagingen die je tegenkomt. Tegenslagen en problemen worden momenten van groei en je bent beter bestand tegen allerlei ziektes en blessures.

Ga eens met jezelf aan de slag en kijk eens naar deze drie pijlers. Hoe scoor jij jezelf op alle drie? En wat kan jij er nu al aan doen om het te verbeteren? Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Raadpleeg eens een coach of deskundige. Zij kunnen je helpen om ze voor jou zo optimaal mogelijk in te richten. Maak er een mooie dag van vandaag (en elke dag die nog komt!)

De laatste jaren ben ik dit steeds meer gaan doen. Voorheen vond ik het altijd belangrijk om iedere week nieuwe kleding te kopen, 30 paar schoenen en minstens net zoveel jassen. En dan ga je eens nadenken wat je echt gelukkig maakt. Dat zit hem niet in spullen dat zit hem in herinneringen, dingen doen en groeien als mens. Een wereldreis maken met alleen een rugzak waar alles in zit wat je nodig hebt en je niks mist. Met mensen om je heen waar je momenten mee kan delen. Genieten van culturen die totaal niet materialistisch zijn. Culturen die kijken naar wat ze wél hebben in plaats van wat niet. Culturen die niet alleen maar meer meer meer willen. Ze zijn gelukkig met wat ze doen en met wie ze iets doen of nog belangrijker vóór wie ze iets kunnen betekenen.
Ik heb inmiddels bijna mn huis verkocht en ga kleiner wonen, doen waar ik echt gelukkig van wordt. Ik zeg niet dat het voor iedereen is. Wat je wel kunt doen is, eens wat vaker kijken naar wat je wel allemaal hebt en besteedt wat meer tijd en geld aan je eigen ontwikkeling en het ontdekken waar je nou echt gelukkig van wordt, diep van binnen. Succes en veel plezier…

Instead of spending money on things, try investing in yourself, your experiences, and your relationships… True happiness lies in the things we do, not in the things we own.

– Creig Crippen

Be so busy improving yourself that you have no time to criticize others.

– Chetan Bhagat

Een ander de schuld geven of wijzen naar een ander is heel makkelijk. Naar jezelf kijken en toegeven dat je het anders had kunnen doen of dat jij er zelf naast zat, is een stuk lastiger. Ik zou zeggen, probeer het toch eens. Kijk eens wat vaker in de spiegel in plaats van door een raam. Andere mensen kan je niet veranderen (en moet je ook niet willen), dat moeten ze zelf doen. Jezelf veranderen daarentegen, ook dat moet je helemaal zelf doen. Het is zonde om je zo bezig te houden met wat anderen denken en doen en je daarover op te winden. Wat kan JIJ doen om iets te veranderen? Is het misschien je kijk op een situatie? Keer dan eens naar binnen en ga daar mee aan de slag. Is het de situatie zelf, keer dan naar buiten en ga opzoek naar wat je daarmee kunt doen. Iedere dag een stapje beter voor jezelf, leren en groeien voor jezelf. Je mooiste doelen stellen en ze behalen, allemaal voor jezelf. Als je iedere tijd die je (over) hebt, gebruikt om te werken aan jouw dromen, jouw doelen, aan jezelf, dan heb je geen tijd om naar anderen te kijken.

Houd het dichtbij jezelf en geef anderen de ruimte dit ook te doen.

Blijf dichtbij jezelf, wat vind jij belangrijk? Niemand leeft jouw leven, dat mag je zelf doen.
Hoe kijk jij naar bijzondere tijden zoals deze? Laat jij je meeslepen door alles wat er om je heen gebeurt? Laat jij je beïnvloeden door wat mensen je vertellen en wijs maken? Of bepaal jij voor jezelf wat jouw waarheid is? Gebruik jij je eigen verstand en handel jij op basis van informatie van “alle” kanten? Leid je eigen leven, maak je eigen keuzes en bepaal zelf waar jij voor staat. Doe dit uiteraard altijd, maar vooral nu in deze tijd.

Vraag om hulp, je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Hulp vragen is niet voor mensen die zwak zijn, het is juist heel sterk om die hulpvraag te stellen.

Don’t let anything make you be who you aren’t.Always stay true to yourself, even when it’s not trendy.

There are no limits to what you can accomplish, except the limits you place on your own thinking.

– Brain Tracy

Denk daar maar eens over na. Vrij vertaald komt het erop neer dat alles mogelijk is, maar dat ons denken vaak het gene is dat ons beperkt. Wie heeft er niet weleens de volgende gedachten: “dat is te moeilijk” “daar ben ik te oud voor” “daar ben ik niet slim genoeg voor” “dat zou m’n familie nooit goed vinden” “daar zit te veel risico aan” “ik heb het te druk”. Dit zijn allemaal belemmerende gedachten (excuses) om iets niet te doen of iets niet te bereiken.

Als jij iets echt heel graag wil, het is een langgekoesterde wens of je ultieme droom, ga er dan voor de volle 100% voor. Kijk naar die belemmerende gedachten, schrijf ze op en bekijk of het nou allemaal wel zo reëel is wat je allemaal denkt. Onderzoek daarna wat er voor nodig is om die “excuses” te elimineren.

Maak een project van je ultieme droom. Schrijf het op en deel het vervolgens op in kleine subdoelen. Wat kan je vandaag al doen, dat ene kleine stapje is het begin van de weg naar het bereiken van je ultieme droom. Het is jouw leven en voor je het weet is het voorbij, dus waarom leef je dan niet je mooiste leven? ACT!

Als je iets wilt veranderen in je leven, je wilt iets leren of juist afleren, een nieuwe skill eigen maken of studeren dan is daar hard werk voor nodig. Lukt het je na een enkele keer oefenen of een paar avonden studeren niet, geef dan niet meteen op. Misschien is de manier die je hebt gekozen wel niet jouw manier, misschien staat je hoofd er bewust of onbewust nog niet naar en verdwalen je gedachten iedere keer. Opgeven is nooit een optie als je wilt veranderen of iets leren. Vind een manier die wel bij je past. Je hebt niet voor niets gekozen om dit te gaan doen. ACT!

Vraag om hulp, je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Hulp vragen is niet voor mensen die zwak zijn, het is juist heel sterk om die hulpvraag te stellen.

Als een kind leert lopen denkt het NOOIT na 50 keer vallen:“Misschien is dit is niks voor mij…”

A negative mind will never give you a positive life.

Bij iedere gebeurtenis in je leven komt er gevoel om de hoek kijken. Een emotie komt omhoog als reactie op die gebeurtenissen. Dit kunnen positieve of negatieve gevoelens zijn.

Je zal misschien denken dat je hier geen invloed op kan uitoefenen. Niets is echter minder waar. Je kan je emoties wel degelijk sturen. Het is niet de situatie of gebeurtenis zelf, het is jouw gedachten die hier betekenis aan geeft. Dit gaat (bijna) altijd op geheel automatische wijzen. Je hebt hier echter zelf de keuze in hoe jij hier op reageert. Dus welke situatie dan ook, jij bepaalt hoe je hiermee omgaat en welke reactie je hierop geeft.

De twee basis gevoelens, voor het gemak: Negatief en Positief. Negatief uit zich in de emoties als haat, afwijzen, paniekerig, gefrustreerd, woede, alleen voelen. Positief uit zich in vreugde, veilig, ontspannen, blij, tevreden. Wie kiest om vanuit negatief te reageren zal zich z’n eigen leven een stuk minder prettig maken. Als je kiest om te reageren vanuit positief dan zal dit meer geluk in je leven brengen.

Het is niet zo dat je nu meteen al je keuzes maakt op basis van positief. Dit vereist een verandering in je mindset en hiervoor moet je gaan oefenen en ervaren. Als je voor een keuze staat, wees jezelf dan bewust. Wil je reageren vanuit positief of negatief? Laten we het leven mooier maken. Hoe zou je je primaire reactie vanuit Negatief nu zelf kunnen ombuigen naar een reactie vanuit Positief? Sta eens wat vaker stil bij die gevoelens en schrijf ze voor jezelf op. Beschrijf de situatie of gebeurtenis en daarbij hoe je je voelt en hoe je hebt gereageerd. Zo ontdek je vanzelf patronen. En heb je die eenmaal ontdekt, dan kan je ze gaan doorbreken en veranderen.

Jij en alleen JIJ bepaalt of je negatief of positief naar een situatie kijkt. Maak het leven mooier en kies voor de positieve benadering.

Zorgen maken, wie doet het niet in meer of mindere maten. Iedereen kent het wel, morgen moet je iets belangrijks doen en owwwwjeeee als dat maar goed gaat. Je gaat je er druk om maken en voor je het weet ben je er de hele dag mee bezig in je hoofd.

Denk eens terug aan zo’n moment en ga eens na hoe je je voelde op het moment dat je je zorgen maakte. Ik weet zeker dat het niet de fijnste gedachten waren. Spring nu eens een klein stukje vooruit en ga naar het volgende moment, de gebeurtenis zelf. Hoe ging dat? Heeft het geholpen dat je je er van tevoren heel erg druk om hebt gemaakt? Ook daar weet ik bijna zeker van dat het zorgen maken, de uitkomst niet veel heeft veranderd.

Je zorgen maken om de dingen die zijn gebeurd en die nog moeten komen, is simpelweg zonde van je tijd en energie. De dingen die zijn gebeurd kan je niet meer veranderen en de dingen die gaan komen, kan je van tevoren niet voorspellen hoe het echt gaat lopen. En al kon je ze voorspellen, zorgen er om maken lost niets op en kost alleen maar energie. Je maakt jezelf (en soms zelfs mensen om je heen) gek en je kan niet meer genieten van de dingen die op dit moment gebeuren.

Worrying is a waste of time. It doesn’t change anything, it just messes with your mind and steals your happiness.

– Ziad K. Abdelnour

Life is all about loving yourself and accepting who you are. It's about growing and changing and making decisions.Life is a journey not a destination.

– Bas Kerdel

Als je jezelf liefhebt en werkelijk accepteert wie je bent, dan heb je een goede basis om gelukkig te zijn en te blijven. Door continu te groeien en te veranderen en duidelijk keuzes te maken. Jij bepaalt de inrichting van je eigen leven. Jij bepaalt of je lui op de bank gaat hangen, bij de pakken neer gaat zitten of dat je je schouders eronder zet en voor jouw dromen gaat. Stilstaan is achteruit gaan. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen, het duurt veel te kort om niet alles te proberen en te doen wat je graag zou willen. Je zult zien dat je door al die ervaringen alleen maar rijker wordt. Rijker vanbinnen, niet in bezit. Stel jezelf doelen, maak ze klein en behapbaar. Wat kan je vandaag al doen om je droom te verwezenlijken, iedere dag opnieuw. Vind je het eng, dat is niet erg. Alles wat nieuw is, lijkt eng, juist daar groei je van. Je zult of winnen of leren. Het maakt je altijd sterker.

En dat is waar het in het leven om gaat. Geniet van de reis en wacht daar niet mee tot je iets hebt bereikt, geniet van elke dag. Er is geen morgen en gisteren is al geweest. Het enige wat er bestaat is nu. Het leven is een reis en geen bestemming.